Blog over het Oranjepark

OranjeparkOranjepark

Soms is een idee zó mooi en goed, dat je het wel over móét nemen!

Blog van Hessel Lodder, regiomanager Zorggroep Noordwest-Veluwe

Stel je voor: je bent oud en lang niet meer zo kwiek als je zou willen. Maar je hecht enorm aan je eigen huis, je spulletjes en het trouwe gezelschap van je huisdier. Hoe ga je dit nog redden in een tijdperk vol ikke ikke ikke en ieder voor zich? Een tijdperk waarin je toch vooral jezelf moet zien te redden?

Met die vraag in ons achterhoofd kocht Zorggroep Noordwest-Veluwe in 2013 een stuk grond van Vestia. In 2015 reisden we met een groot, bont gezelschap af naar het Duitse project Liebenau om inspiratie op te doen. En toen we terugkwamen waren we niet meer te stoppen! Dát wilden we ook in Ermelo: een buurt waarin je omkijkt naar elkaar.

In diezelfde tijd zei koning Willem-Alexander dat we van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving moesten. Dus naar een samenleving waarin we niet langer naar de overheid kijken voor hulp en ondersteuning, maar waarin we vooral zelf de verantwoordelijkheid nemen voor ons leven. Én voor het welzijn van anderen in onze omgeving. We wisten toen meteen: het Oranjepark is dé manier om hieraan vorm te geven. Niemand zit daar meer eenzaam achter de geraniums! Op een heel praktische manier helpen de bewoners van het park elkaar. Hoe? Jij rijdt uit je werk nog even langs de apotheek om de medicijnen voor je buurvrouw mee te nemen. En wat is het fijn dat zij vaak even een oogje in het zeil houdt als jouw kinderen buiten spelen. Wat geniet ze van al die roering, van dat vrolijke gelach van die kleuters! Eenzaamheid maakt zo plaats voor verbondenheid. Een gevoel van leegte maakt plaats voor het gevoel dat je er nog toe doet! En als je al lang niet meer zo kwiek bent als je zou willen, kun je toch in je eigen huis, met je eigen spulletjes en je trouwe viervoeter blijven wonen, omdat je kunt rekenen op je omgeving.

Deze zomer starten we met het eerste deel van de bouw van de eerste volledig energieneutrale woonwijk het Oranjepark. Het wordt práchtig! Met een verpleeghuis waar wij hartverwarmende zorg bieden aan de meest kwetsbare ouderen die aan onze zorg zijn toevertrouwd. En met twee-onder-eenkappen, sociale woningbouw, startersappartementen… Dat alles in een omgeving die niet anders kán dan bijdragen aan onderlinge verbinding. Het bosrijke park loopt overal doorheen. Alles is gericht op mooi en prettig wonen, sociale veiligheid, naar buiten trekken, samenkomen. Met speeltuintjes op centrale plekken en schitterende wandelpaden.

Maar er is meer! Kloppend hart van Het Oranjepark wordt ‘De Kamer van de Buurt’, die grenst aan het verpleeghuis. Hier moet het gebeuren; hier start de onderlinge samenwerking tussen de buurtbewoners. De Zorggroep bouwt de kamer van de buurt, maar hij wordt echt ván de buurt. Wie een huis in het Oranjepark koopt, wordt via zijn koopcontract ook eigenaar van een stukje van de Kamer van de Buurt. Hetzelfde geldt voor huurders via hun huurcontract. Ik droom alvast vooruit: de kamer van de buurt is sfeervol en uitnodigend. Senioren hebben er spontaan georganiseerd dat zij op de woensdagmiddag knutselen met de kinderen uit de buurt, terwijl hun ouders met een gerust hart aan het werk zijn. En jongeren van de middelbare school organiseren er computerlessen voor onder andere opa Daan, die zo graag met zijn kleinkinderen in Amerika zou Skypen…

De basis voor deze prachtige meergeneratiebuurt ligt in Duitsland. Maar we vonden het idee zó mooi en goed, dat we het wel móésten vertalen naar de Nederlandse situatie. En we nodigen iedereen uit om ons masterplan ook weer te benutten. Welkom bij de Zorggroep, welkom in het Oranjepark! Nederland wordt er alleen maar mooier en warmer van!

actiz.nl/web/blogs/blog/2018/hessel-lodder